Kenyataan Media Dr Ong Kian Ming, Ahli Parlimen Bangi dan Penolong Pengarah Pendidikan Politik Kebangsaan Parti Tindakan Demokratik (DAP) pada 18 Januari 2021

10 Soalan untuk Tan Sri Dr. Noor Hisham, Ketua Pengarah Kesihatan

Dua hari yang lalu, pada 16 Januari 2021, Malaysia mencapai rekod terbaru kes COVID-19 iaitu sebanyak 4,029 kes. Perintah Kawalan Pergerakan Kedua (PKP 2.0) baru bermula minggu ini dan akan berlangsung selama dua minggu dari 13 Januari hingga 26 Januari 2021. Sebagai perbandingan, kita mencapai kes tertinggi sebanyak 235 kes pada 26 Mac 2020, semasa PKP pertama (PKP 1.0) berlaku. Saringan harus diberikan kepada kepemimpinan Tan Sri Dr. Noor Hisham, Ketua Pengarah Kesihatan (KPK) dan barisan hadapan kesihatan awam atas usaha gigih mereka untuk memerangi wabak COVID-19. Tetapi sembilan bulan setelah PKP pertama berlalu, ada beberapa persoalan yang masih belum terjawab dalam perjuangan kita untuk melawan penularan wabak COVID-19. Saya harap KP Dr. Noor Hisham boleh memberikan jawapan yang meyakinkan untuk 10 soalan yang berikut supaya orang ramai percaya bahawa kerajaan ini mempunyai rancangan yang komprehensif untuk mengawal wabak ini.

S1: Berapakah jumlah saringan COVID-19 harian yang dilakukan oleh Kementerian Kesihatan (KKM) dan berapakah peratusan (% ) kes positif harian?

Fokus harian adalah mengenai jumlah kes COVID-19 harian baru. Walaupun nombor ini penting, kita juga perlu mengetahui jumlah saringan yang dilakukan setiap hari dan peratusan (%) kes yang positif. Ini akan memberi kita petunjuk mengenai (i) keupayaan saringan kita dan (ii) kadar jangkitan harian. Menurut laporan pada bulan Oktober 2020, kapasiti saringan harian Malaysia ketika itu adalah sekitar 54,000 tetapi jumlah saringan yang dilakukan adalah kurang dari separuh jumlah ini. Sekiranya keupayaan saringan harian tidak dapat dicapai kerana kekurangan sumber manusia, sektor swasta (yang juga sedang melakukan saringan swasta) patut dilibatkan untuk mengatasi jurang ini. Statistik saringan harian untuk setiap negeri juga dapat menunjukkan kekurangan bilangan kit saringan di tempat seperti Sabah. Mengetahui kadar jangkitan harian juga merupakan petunjuk mengenai tren jangkitan. Terdapat banyak permintaan kepada KPK untuk mengumumkan angka saringan harian tetapi sehingga kini, atas alasan yang tidak diketahui, angka ini tidak diumumkan.

S2: Berapakah jumlah pengesan kontak (“contact tracers”) yang digunakan oleh KKM? Apakah langkah yang telah dilaksanakan untuk mengatasi kekurangan pengesan kontak?

Oleh kerana jumlah kes baru harian mencecah 1000 kes, tidak menghairankan apabila pengesan kontak akan terbeban. Sejak beberapa minggu yang lalu, didapati laporan di mana beberapa keluarga yang telah dikesan COVID-19 positif terpaksa menunggu beberapa hari sebelum dihubungi oleh pihak KKM. Pada awal bulan ini, rakan saya dan mantan Timbalan Menteri Kesihatan, Dr. Lee Boon Chye, meminta tambahan seramai 10,000 pengesan kontak sementara untuk menangani lonjakan jumlah kes COVID-19.

Maklumat umum mengenai jumlah pengesan kontak adalah sangat kekurangan dan perbincangan mengenai keperluan untuk menambah jumlah pengesan kontak tidak kelihatan. Tanpa infrastruktur pengesanan kontak yang efisien, kemampuan kita untuk mengawal wabak ini selepas berakhirnya PKP 2.0 akan tetap dipersoalkan.

S3: Bolehkah maklumat lokasi yang lebih tepat mengenai kes COVID-19 disalurkan secara terbuka?

Sehingga hari ini, KKM enggan memberikan maklumat lokasi yang lebih tepat untuk kes COVID-19 baru. Menurut penjelasan rasmi, kerajaan tidak mahu menimbulkan rasa panik di tempat-tempat di mana kes-kes positif COVID-19 telah dikenal pasti. Tetapi pada waktu yang sama, KP memohon orang ramai untuk mengelakkan tempat yang sesak. Strategi yang lebih telus dan berkesan adalah agar maklumat lokasi yang lebih tepat diberikan kepada orang ramai supaya mereka dapat maklumat rasmi. Tanpa pengesahan rasmi, spekulasi yang tidak diinginkan mengenai lokasi sebenar kes baru tidak dapat dikawal. Laman web berita seperti Malaysiakini sudah menerbitkan laporan harian dengan maklumat tempat kejadian kes COVID-19 baru tetapi senarai ini tidak disahkan oleh KKM. Perkongsian data yang lebih telus akan membolehkan orang ramai membuat pilihan yang lebih tepat mengenai tempat yang boleh dikunjungi dan tempat untuk dielakkan, terutamanya selepas berakhirnya PKP 2.0.

S4: Apa tren penularan COVID-19 yang dapat diperolehi berdasarkan kajian data MySejahtera?

Pada 19 November 2020, KKM telah mencatatkan 1.7 bilion daftar masuk (log-in) oleh pengguna melalui aplikasi MySejahtera (dengan purata 15 juta daftar masuk setiap hari) termasuk pesakit COVID-19. Tetapi sehingga kini, kita tidak mengetahui sama ada pangkalan data besar ini telah dikaji dengan lebih mendalam untuk mengetahui tren penularan. Sebagai contoh, adakah kadar penularan lebih tinggi di tempat-tempat tertentu seperti gym dan restoran berbanding dengan kedai cermin mata dan salun rambut? Setelah kelompok kilang dikenal pasti, apakah mekanisme penularan yang mungkin menyebabkan penyebaran masyarakat (“community transmission) di kawasan yang terlibat?

Kita perlu mengetahui hasil kajian ini untuk menentukan perniagaan mana yang boleh dibuka semasa PKP. Kita juga memerlukan maklumat ini untuk meningkatkan tahap SOP yang sedia ada untuk mengurangkan kadar penularan. Setakat ini, tidak ada kepastian sama ada data dari aplikasi MySejahtera sedang dikaji dan diproses. Ini adalah salah satu sebab mengapa, sebagai contoh, masih ada ketidakpastian sama ada salun rambut dan kedai cermin mata harus dibenarkan beroperasi semasa MCO 2.0.

S5: Apakah kapasiti dari segi jumlah katil yang tersedia dan kapasiti Unit Rawatan Rapi (ICU) mengikut negeri?

Hingga hari ini, belum terdapat data harian yang diumumkan yang menunjukkan kapasiti katil yang tersedia untuk pesakit COVID-19 serta jumlah kapasiti ICU. Sebaik-baiknya, maklumat ini harus diberikan mengikut negeri supaya terdapat ketelusan mengenai kapasiti hospital yang sedia ada dan langkah yang perlu dilakukan untuk mengatasi kekurangan kapasiti ini. Ini termasuk keperluan untuk menggunakan kemudahan kesihatan pihak swasta untuk menerima pesakit COVID-19 (jika perlu). Polisi di mana pesakit yang tidak ada gejala atau adanya gejala yang ringan untuk berkuarantin di rumah juga harus juga dibincangkan sekiranya adanya kekurangan katil di hospital. Kita hanya mendapat berita tentang kekurangan kapasiti baru-baru ini dengan pengumuman YAB Perdana Menteri bahawa sistem penjagaan kesihatan kita berada pada tahap ‘breaking point’ dari segi kadar penggunaan katil ICU dan bukan ICU. Mengapa maklumat ini tidak diumumkan sebagai sebahagian daripada taklimat dan kenyataan media harian KPK?

S6: Apakah kadar penularan COVID-19 di sekolah ketika ada kelas bersemuka pada tahun 2020?

Salah satu cabaran terbesar yang dihadapi oleh ibu bapa pada tahun 2020 adalah penutupan sekolah akibat daripada COVID 19. Keputusan Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) untuk menutup semua sekolah rendah dan menengah pada akhir tahun 2020 nampaknya seperti polisi “one size fits all” yang tidak mengambil kira perbezaan kes COVID mengikut daerah dan negeri. Yang lebih penting, KPM belum lagi mengungkapkan data atau analisis mengenai kadar penularan di sekolah.

Maklumat yang diumumkan oleh KKM tidak memberitahu kita bagaimana kanak-kanak mungkin menjangkiti virus ini. Cara sebilangan data yang diumumkan oleh KKM dan dilaporkan dalam berita nampaknya sungguh mengelirukan. Sebagai contoh, dalam kenyataan pada 23 Jun 2020, KPK mengatakan bahawa satu daripada lima COVID-19 atau 20% pesakit di Malaysia berumur 18 tahun ke bawah. Pada 22 Oktober 2020, KPK juga dilaporkan mengatakan bahawa lebih daripada 1,000 kanak-kanak yang bersekolah dijangkiti virus sejak awal gelombang ke-3 dari 20 September hingga 21 Oktober 2020. Pada masa ini, dilaporkan terdapat 587 kes melibatkan murid berusia 7 hingga 12 dan 670 kes melibatkan murid berusia 13 hingga 18 tahun.

Laporan-laporan ini nampaknya memberi gambaran bahawa pelajar ini menjangkiti COVID semasa bersekolah. Ini pasti akan menimbulkan kerisauan di kalangan ibu bapa yang mungkin sudah ada keraguan untuk menghantar anak mereka balik ke sekolah.

Apa maklumat yang dipaparkan berdasarkan kajian dan rujukan aras antarabangsa?

Dalam satu laporan terkini pada 21 Oktober 2020, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah membuat kesimpulan berikut mengenai penularan COVID di sekolah:

– Terdapat beberapa wabak yang dilaporkan di sekolah sejak awal tahun 2020 dan dalam kebanyakan kes COVID-19 dilaporkan pada kanak-kanak, penularannya berlaku di rumah

– Lebih banyak wabak dilaporkan di sekolah menengah berbanding di sekolah rendah

– Untuk wabak di sekolah, kemungkinan besar virus ini disebarkan oleh orang dewasa daripada kanak-kanak lain.

– Wabak di sekolah hanya tinggi apabila kejadian penularan tempatan / komuniti tinggi.

Kajian WHO yang sama juga mengesyorkan agar sekolah ditutup apabila tidak ada alternatif lain kerana kesan negatif dari penutupan sekolah terutama pada anak-anak yang terpinggir yang mungkin akan berhenti  bersekolah dan yang mungkin akan kehilangan perkhidmatan asas yang disalurkan di sekolah seperti makanan harian dan sokongan kesihatan mental.

Dalam penerbitan pada 14 September 2020, WHO, UNICEF dan UNESCO menulis bahawa “keputusan mengenai penutupan atau pembukaan semula sepenuhnya atau separuh harus diambil pada tahap pentadbiran tempatan, berdasarkan tahap penyebaran SARS-CoV-2 dan penilaian risiko tempatan, serta risiko penularan tempatan selepas pembukaan semula sekolah”.

Sekiranya sekolah dibuka semula untuk kelas bersemuka di negeri PKPP dan PKPB pada 20 Januari 2021, KKM dan KPM harus mengumumkan data secara terbuka untuk meyakinkan ibu bapa bahawa ianya selamat untuk menghantar anak mereka ke sekolah.

S7: Apakan situasi perumahan bagi pekerja asing dalam industri keselamatan, pembuatan dan pembinaan?

Salah satu saluran penularan utama untuk virus COVID-19 adalah asrama yang menempatkan pekerja asing yang bekerja sebagai pengawal keselamatan, pekerja binaan dan pekerja kilang. Sebilangan pengeluar sarung tangan dengan jumlah kes COVID-19 yang tinggi diminta untuk ditutup ‘secara berperingkat’ tetapi dibenarkan untuk dibuka semula selepas saringan dilaksanakan. Tetapi sejauh ini, belum ada polisi yang konkrit yang telah diumumkan oleh Kementerian Kesihatan atau Kementerian Sumber Manusia untuk memaksa majikan menyediakan tempat tinggal yang kurang sempit untuk sektor-sektor dengan jumlah kes COVID-19 yang tinggi. Tiada polisi saringan yang koheren yang diumumkan untuk sektor pembinaan dan pembuatan. Dasar seperti HARUS itu dibuat untuk memastikan kadar penularan COVID-19 adalah rendah, terutamanya setelah berakhirnya PKP 2.0. Tanpa dasar saringan dan penginapan yang efektif untuk pekerja asing ini, kadar jangkitan COVID-19 mungkin tidak dapat dikawal setelah berakhirnya PKP 2.0.

S8: Apakah Nilai Rt mengikut negeri dan mengapa angka ini tidak diumumkan?

KKM menerbitkan nilai Rt harian untuk seluruh negara di laman web COVID-19 MOH. Angka ini pada hari ini adalah 1.17. Angka melebihi 1 bermaksud jumlah kes dijangka bertambah dan angka kurang dari 1 bermaksud virus terkawal dan jumlah kes dijangka akan berkurangan. KKM juga patut menerbitkan nilai harian Rt untuk setiap negeri di Malaysia supaya ia lebih jelas mana negeri yang lebih baik dan yang kurang berkesan dari sudut kawalan jangkitan COVID-19. Nilai Rt mengikut negeri juga harus digunakan sebagai petunjuk untuk menentukan masa untuk menukar status sebuah negeri dari PKP ke PKPB atau PKPP.

Untuk polisi yang lebih bersasar, nilai Rt patut diumumkan untuk setiap kawasan ataupun daerah di sebuah negeri. Nilai Rt mengikut negeri jelas wujud memandangkan rujukan KP Noor Hisham dalam satu facebook post beliau pada 20 Disember 2020. Mengapa maklumat ini tidak diumumkan secara terbuka?

S9: Bagaimana kerajaan pusat bekerjasama dengan kerajaan negeri masing-masing untuk memerangi COVID-19?

Setakat hari ini, usaha untuk memerangi COVID-19 dilihat sebagai sesuatu yang dikawal dan ditentukan oleh kepimpinan kerajaan Persekutuan dan KKM, khususnya KP Kesihatan. Tidak banyak penyelarasan dilihat di antara kerajaan pusat dan kerajaan negeri masing-masing untuk bergabung dalam semangat kerjasama dan solidariti. Mantan Menteri Kesihatan, Dr Dzulkefly Ahmad, yang juga ketua “taskforce” Selangor untuk COVID-19 (STFC) secara terbuka telah meminta lebih banyak perkongsian data dan kerjasama dengan Kementerian Kesihatan tetapi setakat ini, seruan beliau tidak didengar. Mentaliti ‘silo’ inilah yang telah menghalang Malaysia daripada menggunakan pendekatan ‘seluruh kerajaan, seluruh masyarakat’ (“whole of government, whole of society”) untuk memerangi penularan wabak ini. Adakah mentaliti seperti ini akan berubah memandangkan kenaikan jumlah kes COVID yang begitu ketara, terutamanya di negeri Selangor?

S10: Apa yang sedang kita lakukan sekarang yang berbeza berbanding Mac 2020?

Soalan terakhir saya adalah mudah. Dengan pengalaman selama sembilan bulan yang lalu dalam menangani penularan wabak COVID-19, apakah yang telah kita pelajari dan apakah yang kita akan lakukan untuk berbeza PKP 2.0 berbanding PKP yang pertama? Adakah rancangan yang telah diumumkan memberi keyakinan kepada orang ramai bahawa KKM dan kerajaan Malaysia mampu menurunkan kadar jangkitan COVID-19 tanpa meruntuhkan ekonomi?

Terdapat beberapa petunjuk bahawa kerajaan ini tidak belajar dari pengalaman selama 9 bulan yang lalu. SOP minit terakhir yang dikeluarkan SELEPAS PKP 2.0 bermula, U-turn untuk sektor yang boleh dibuka misalnya sektor pembuatan automotif dan kedai cermin mata serta ketidakpastian mengenai pembukaan semula sekolah hanyalah beberapa contoh kegagalan kerajaan ini untuk membuat persiapan PKP 2.0. Seperti kata pepatah, “jika kita gagal untuk merancang, kita merancang untuk gagal” (“If we fail to plan, to plan to fail”)