Ujian elektoral utama pertama untuk Pakatan Harapan (PH) adalah untuk memenangi PRK Cameron Highlands walaupun penuh cabaran

Kenyataan Media oleh Dr. Ong Kian Ming pada 12hb Januari 2019 mengenai Pilihan Raya Kecil (PRK) Cameron Highlands

Kempen PRK Cameron Highlands, yang bermula pada 12 Januari 2019, akan menjadi ujian elektoral utama pertama untuk Pakatan Harapan (PH) sejak Pilihan Raya Umum ke-14. Ini adalah PRK pertama melibatkan kerusi yang dimenangi oleh Barisan Nasional (BN) pada PRU ke-14, walaupun dengan margin yang kecil sebanyak 597 undi.

Walaupun PH kini memegang kuasa di peringkat persekutuan, kita tidak boleh menganggap bahawa kuasa ini akan diterjemahkan kepada sokongan yang lebih tinggi pada 26 Januari, hari mengundi untuk pilihan raya kecil ini, kerana dengan kuasa dan tanggungjawab baru, datang jangkaan dan cabaran baru.

Trend dari 4 PRK yang lalu

Sebelum Cameron Highlands, terdapat empat PRK sejak PRU14, tiga di peringkat negeri di Selangor dan satu di peringkat parlimen di Negeri Sembilan. Seperti yang dijangkakan, peratusan keluar mengundi dalam semua 4 PRK menurun dengan ketara sebanyak 37%, berbanding dengan PRU14. Dengan penurunan tersebut, margin kemenangan (majoriti) calon menang (semua calon PH) juga turun.

Walaupun penurunan peratusan keluar mengundi, sokongan PH meningkat pada setiap pilihan raya kecil – N49 Sungai Kandis (+ 5.8%), N27 Balakong (+ 7.5%), P132 Port Dickson (+ 12.2%) – kecuali N32 Seri Setia di mana sokongan untuk PH menurun sebanyak 7.6% (Rujuk Jadual 1 di bawah)

Jadual 1: Ringkasan Keputusan Empat PRK sejak PRU14

Profil kerusi Parlimen Cameron Highlands

Semasa PRU14, jumlah pengundi di kerusi parlimen ini ialah 32,048 dengan 362 pengundi pos dan 219 pengundi awal. Cameron Highlands mungkin merupakan kerusi parlimen yang sangat pelbagai daripada segi etnik di Malaysia di mana tiada satu komuniti mewakili lebih daripada 40% pengundi – 33.7% Melayu, 29.5% Cina, 14.9% India dan 21.9% Orang Asli dan lain-lain.

Mengikut senarai pemilih yang terbaru, jumlah pengundi untuk PRK telah menurun sedikit kepada 32,008.

Terdapat sejumlah 29 Daerah Mengundi (DM) di Cameron Highlands. 17 DM berada di kerusi negeri Tanah Rata (yang dipegang oleh DAP) manakala 12 di kerusi negeri Jelai (yang dipegang oleh Menteri Besar Pahang daripada UMNO).

7 daripada DM ini adalah majoriti Melayu (semuanya di DUN Jelai) dengan purata 93% pengundi Melayu dan sejumlah 8,570 pengundi. 5 daripada DM tersebut adalah majoriti Cina (semuanya di DUN Tanah Rata) dengan purata pengundi Cina 79.9% dan jumlah pengundi 8,295. 5 dari DM ini adalah majoriti India (semuanya di DUN Tanah Rata) dengan purata 59.9% pengundi India dan sejumlah 2,613 pengundi. 9 DM adalah majoriti Orang Asli (4 di DUN Tanah Rata dan 5 di DUN Jelai) dengan purata 91% pengundi OA dan sejumlah 5,642 pengundi. Akhirnya, terdapat 3 DM campuran (semuanya di Tanah Rata) di mana tidak ada satu komuniti yang terdiri daripada lebih daripada 50% pengundi dan jumlah pengundi ialah 6,888. (Rujuk Jadual 2 di bawah)

Jadual 2: Daerah Mengundi mengikut Kategori,% Komuniti Terbesar, Lokasi dan Bilangan Pengundi

Memandangkan kepelbagaian profil pengundi di Cameron Highlands, kempen yang akan diambil oleh setiap parti juga memerlukan kepelbagaian pendekatan.

Pengundian semasa PRU14 Dalam PRU14, BN memenangi 41% undi (10,307 undi) dengan PH di belakang dengan 38.6% (9,710 undi). PAS berjaya memenangi 14.3% undi (3,587 undi) manakala PSM (680 undi dengan sokongan 2.7%) dan BERJASA (0.3% undi) tercorot di belakang. Majoriti BN adalah sangat kecil dengan 597 undi atau 2.4% daripada jumlah undi. (Rajah 1 di bawah)

Rajah 1: Ringkasan keputusan PRU2018 / PRU14 untuk P78 Cameron Highlands

Apabila kita meneliti pecahan sokongan PH mengikut kategori stesen mengundi, dapatannya tidak begitu mengejutkan.

Dalam 7 DM majoriti Melayu, PH hanya berjaya memenangi 9% daripada jumlah undi. Apa yang menarik untuk diperhatikan adalah pertandingan sengit PAS dengan BN dalam DM ini dengan 41.9% undi berbanding 46.9% untuk BN. Di DM Bukit Kota, Kampung Keledek dan FELDA Sungai Koyan 1, PAS sebenarnya mempunyai sokongan LEBIH daripada BN (Rajah 2 di bawah). Memandangkan kerjasama yang erat antara PAS dan BN, mungkin sukar bagi PH untuk memenangi sebahagian besar pengundi Melayu ini.

Rajah 2: Corak pengundian di 7 Daerah Pengundi Majoriti Melayu

Prestasi PH di 9 DM Orang Asli tidak begitu baik juga. PH hanya berjaya memenangi 10.1% undi di kerusi ini. BN memenangi 74% daripada jumlah undi dalam 9 DM majoriti OA. PAS menang lebih kurang daripada PH (2.7%) dan PSM (4.1%) dalam DM tersebut. Peningkatan sokongan di kalangan OA akan menjadi kunci dalam meningkatkan peluang untuk PH memenangi kerusi ini.

Rajah 3: Corak pengundian di 9 Daerah Mengundi Majoriti Orang Asli

Tidak menghairankan apabila sokongan PH adalah yang tertinggi dalam 5 DM majoriti Cina. PH memenangi 76.9% daripada jumlah undi dalam DM ini berbanding 18.1% untuk BN. Kedua-dua PSM dan PAS menang kurang daripada 2% daripada jumlah undi DM ini. (Lihat Rajah 4 di bawah)

Rajah 4: Corak mengundi di 5 Daerah Mengundi Majoriti Cina

Dalam 5 DM majoriti India, PH berjaya memenangi 61.4% daripada jumlah undi berbanding 26.8% untuk BN. PSM mencapai undian terbaik dalam DM ini, memenangi 7.2% daripada jumlah undi yang mana lebih daripada 2.1% dimenangi oleh PAS (Rajah 5 di bawah).

Rajah 5: Corak mengundi di 5 Daerah Mengundi Majoriti India

Dalam 3 DM campuran, PH memenangi 50.9% daripada jumlah undi berbanding 33.9% dimenangi oleh BN, 8.3% dimenangi oleh PAS dan 4.8% dimenangi oleh PSM. (Rajah 6 di bawah)

Rajah 6: Corak mengundi dalam 3 Daerah Mengundi Campuran

Akhir sekali, bagi undi awal dan pos, PH hanya memenangi 7.8% daripada jumlah undi berbanding 72.3% untuk BN dan 11.3% untuk PAS (Rajah 7 di bawah).

Rajah 7: Corak mengundi untuk Undi Awal dan Pos

Peratusan Keluar Mengundi semasa PRU14

Peratusan keluar mengundi di kawasan Orang Asli semasa PRU14 adalah yang paling tinggi di kalangan semua jenis tempat mengundi pada 84.1% diikuti oleh DM majoriti Cina (80.7%), DM majoriti Melayu (79.9%), DM campuran (67.9%) . (Lihat Jadual 3 di bawah)

Jadual 3: Peratusan keluar mengundi mengikut jenis

Walaupun peratusan keluar mengundi PASTI akan menurun dalam PRK ini, tahap penurunan peratusan keluar mengundi antara kategori DM yang berbeza akan berbeza. Peratusan keluar mengundi bagi Orang Asli berkemungkinan berkurangan dengan jumlah terkecil kerana peratusan pengundi OA yang tinggal di dalam DM masing-masing adalah yang tertinggi di kalangan semua komuniti. Peratusan keluar mengundi Cina mungkin akan jatuh dengan tahap yang lebih tinggi kerana lebih ramai pengundi ini adalah pengundi luar dan oleh itu kurang berkemungkinan untuk pulang untuk mengundi untuk pilihan raya kecil.

Cabaran untuk PH pada PRK Cameron Highlands

Terdapat banyak cabaran bagi PH dalam kempen kali ini.

Pertamanya, kita perlu meminimakan penurunan kadar peratusan keluar mengundi terutamanya di kalangan penyokong tegar kita. Saya diperingatkan pada PRK Teluk Intan 2014 di mana peratusan keluar mengundi turun daripada 80.4% pada PRU 2013 kepada 67.4%. Akibatnya, majoriti 7,313 untuk DAP pada PRU 2013 bertukar kepada kekalahan 258 undi pada PRK 2014. Kejatuhan kadar peratusan keluar mengundi juga dikaitkan dengan cabaran mengekalkan sokongan di kalangan penyokong tegar PH.

Cabaran kedua yang dihadapi oleh PH adalah untuk mengekalkan sokongan di kalangan penyokong utama PH dalam PRU14, iaitu pengundi Cina dan India. Memandangkan PH tidak dapat memenuhi jangkaan tinggi komuniti ini selepas PRU14 untuk memenuhi beberapa janji manifesto kami, kita menjangkakan sokongan PH di kalangan pengundi Cina akan berkurangan. Sokongan Cina tidak boleh jatuh di bawah paras lantai 70%. Mungkin lebih banyak ruang untuk meningkatkan sokongan PH di kalangan pengundi India hingga sebanyak 70% hasil daripada MIC yang lemah dan keputusan oleh MIC untuk melepaskan kerusi ini.

Cabaran ketiga untuk PH adalah untuk meningkatkan sokongan di kalangan pengundi OA dan Melayu daripada tahap suram sekitar 10%. Dengan kurangnya sedikit sekatan untuk berkempen di kawasan majoriti OA dan Melayu, PH sepatutnya dapat meningkatkan sokongannya di kalangan komuniti ini. Tetapi berapa banyak kenaikan yang boleh dicapai adalah sukar untuk ditelah. Sesetengah OA masih berfikir bahawa BN masih merupakan kerajaan persekutuan. Sesetengah orang OA mungkin memilih untuk tidak mengundi kerana mereka tidak tersepit di antara kerajaan persekutuan PH dan kerajaan negeri BN. Pemilihan seorang bekas pegawai polis berpangkat tinggi Orang Asli Islam sebagai calon juga mungkin menyekat peningkatan sokongan PH di kalangan pengundi Melayu dan OA. Malah, untuk mengalihkan penyokong PAS kepada PH mungkin mencabar terutamanya kerana PAS mengatakan bahawa mereka akan bekerja untuk menyokong calon BN. Pilihan raya kecil di Sungai Kandis pada Ogos 2018 menunjukkan bahawa UMNO dapat memperoleh sebahagian besar sokongan PAS sehingga menyekat peningkatan tahap sokongan PH di kalangan pengundi Melayu.

Cabaran keempat untuk PH adalah untuk memenuhi tuntutan blok pengundian utama melalui dasar kerajaan. Antara contohnya adalah permintaan lebih banyak pekerja asing di kalangan petani sayur-sayuran, membersihkan alam sekitar di kalangan penduduk tempatan dan mempunyai dasar pembangunan yang lebih inklusif untuk Orang Asli. Walaupun PH boleh menyalahkan kerajaan BN pada masa lalu kerana kekurangan kemahuan politik untuk menjalankan beberapa dasar yang sangat diperlukan, sekarang adalah giliran untuk PH melaksanakannya.

Cabaran kelima dan terakhir untuk PH adalah untuk berkempen sehingga tidak dilihat sebagai menyalahgunakan sumber kerajaan dengan cara yang sama seperti yang BN lakukan ketika merka memegang kuasa di peringkat persekutuan. Ini akan menjadi rumit kerana keberadaan kerajaan persekutuan PH perlu dirasakan dalam pilihan raya kecil ini, terutamanya dalam kawasan majoriti Melayu dan OA, tetapi pada masa yang sama, akan ada tahap pengawasan awam yang lebih tinggi, termasuk dari media, Suruhanjaya Pilihan Raya dan NGO untuk memantau aktiviti pemimpin PH, mungkin lebih ketat berbanding dengan pemimpin BN. Bukan sahaja PH perlu berusaha memenuhi standard yang dikehendaki oleh orang awam, ia juga perlu menghadapi tekanan bersaing dengan kerajaan negeri BN yang kurang rasa bersalah untuk menyalahgunakan sumber kerajaan negeri. Tidak mudah untuk menahan keinginan untuk menjemput calon PH untuk muncul dalam acara kerajaan persekutuan terutama semasa kehangatan proses kempen apabila banyak program akan diadakan di kawasan Cameron Highlands.

Sasaran PH untuk PRK Cameron Highlands

Peluang untuk memenangi PRK ini sukar tetapi tidak mustahil. Sekiranya PH berjaya mencapai sasaran yang diperlukan untuk PRK, ada kemungkinan untuk PH mencapai kemenangan.

Sasaran tersebut adalah:

i. Tidak membiarkan peratusan keluar mengundi jatuh di bawah 55%, terutamanya di kalangan penyokong tegar PH

ii. Mencapai sekurang-kurangnya 70% sokongan Cina dan India

iii. Meningkatkan sokongan Melayu dan OA daripada sekitar 10% kepada sekurang-kurangnya 30%

iv. Meningkatkan sokongan pengundi awal dan pos daripada sekitar 10% hingga 40%

Sekiranya PH memenangi PRK ini, ini akan menjadi satu penangan yang besar kepada BN, yang mungkin tidak dapat dipulihkan. Kerja keras sudah bermula. Kempen rasmi akan bermula esok dalam PRK yang akan diperhati sedekatnya sejak PRU14.

Dr Ong adalah Ahli Parlimen Bangi dan Penolong Pengarah Kebangsaan Pendidikan Politik untuk Parti Tindakan Demokratik (DAP)