Menteri Pengangkutan, Liow Tiong Lai, perlu menjelaskan mengapa beliau membenarkan ‘rompakan di siang hari’ dengan tidak menghalang KLIA Ekspres daripada meningkatkan kadar bayaran perkhidmatan sehala ke KLIA daripada RM35 kepada RM55

Kenyataan Media oleh Dr. Ong Kian Ming, Ahli Parlimen Serdang pada 2 Disember 2015

Menteri Pengangkutan, Liow Tiong Lai, perlu menjelaskan mengapa beliau membenarkan ‘rompakan di siang hari’ dengan tidak menghalang KLIA Ekspres daripada meningkatkan kadar bayaran perkhidmatan sehala ke KLIA daripada RM35 kepada RM55

Semalam, diumumkan bahawa kenaikan tambang KLIA Ekspres akan berkuatkuasa pada 1 Januari 2016. Harga tiket sehala daripada KL Sentral ke KLIA/KLIA2 akan meningkat menjadi RM55, iaitu sebanyak 57% atau RM20 daripada harga asal iaitu RM35. Peningkatan harga tiket ini bukan sahaja menjejaskan penumpang yang pergi ke KLIA dan KLIA2. Penumpang yang ingin pergi ke Putrajaya atau Cyberjaya dari KL Sentral juga akan mengalami peningkatan harga sebanyak RM4.50, iaitu lebih 47% dari harga asal RM9.50 kepada harga baru RM14.00. (Rujuk Lampiran 1 untuk perbandingan peningkatan tambang penuh).

Peningkatan harga yang mendadak ini perlu dijelaskan oleh Menteri Pengangkutan, Liow Tiong Lai, lebih-lebih lagi jika fakta-fakta berikut diambil kira.

Pertama, KLIA Ekspres telah menikmati peningkatan dalam jumlah pengguna iaitu anggaran 40% lebih pengguna sejak pembukaan sambungan KLIA2, hinggakan 6 unit tren baru ditempah pada penghujung tahun 2014.[1] Peningkatan jumlah penumpang sudah pasti menambahkan pendapatan KLIA Ekspres.[2] Selain itu, saya ingin mengingatkan rakyat Malaysia bahawa pembinaan sambungan KLIA2 yang berjumlah RM100juta ini ditanggung dan dibayar sepenuhnya oleh kerajaan.[3] Ini bermakna KLIA Ekspres dapat menikmati keuntungan kewangan, akibat daripada peningkatan jumlah penumpang tanpa perlu membelanjakan sebarang modal tambahan.

Kedua, KLIA Ekspres telah menandatangani perjanjian perlesenan jangka panjang dengan Perbadanan Aset Keretapi (PAK) untuk menggunakan laluan keretapi yang menghubungkan KL Sentral dengan KLIA dan KLIA2. Saya kurang percaya bahawa kadar perlesenan yang dibayar oleh KLIA Ekspress kepada PAK telah meningkat melebihi 50% untuk mewajarkan kenaikan tambang ini. Malahan, saya sangat tidak percaya bahawa kadar perlesenan dinaikkan pun. Oleh itu, Liow Tiong Lai harus mendedahkan terma perjanjian perlesenan antara PAK dan KLIA Ekspres demi kepentingan awam.

Ketiga, KLIA Ekspres menerima duit daripada sebahagian daripada cukai lapangan terbang yang dikumpul oleh Malaysia Airports Holding Berhad (MAHB). Dalam jawapan Parlimen pada 2009, Menteri Pengangkutan pada ketika itu, iaitu Ong Tee Keat, telah mengesahkan bahawa RM5 daripada RM51 yang dikutip sebagai cukai lapangan terbang penerbangan antarabangsa dibayar kepada KLIA Ekspres. Cukai lapangan terbang kini adalah RM65 untuk penerbangan antarabangsa.[4] Adakah KLIA Ekspres masih menerima sebahagian daripada cukai tersebut? Adakah jumlah tersebut telah dinaikkan akibat daripada peningkatan cukai lapangan terbang? Jika ia, mengapa KLIA Ekspres perlu meningkatkan tambang dengan begitu tinggi? Liow Tiong Lai perlu menjelaskan.

Akhir sekali, saya berharap bahawa Menteri Pengangkutan tidak lupa bahawa landasan keretapi ekspres ke KLIA telah dibina dengan sokongan kerajaan yang besar termasuklah pinjaman RM940 juta daripada Bank Pembangunan dan Infrastruktur Malaysia Berhad. Saya juga berharap agar Menteri tidak lupa bahawa salah satu ahli daripada konsortium yang dianugerahkan kontrak pembinaan landasan ke KLIA berjumlah RM2.4bilion adalah Syarikat Pembinaan Yeoh Tiong Lay Sdn Bhd (SPYTL), sebuah anak syarikat yang dimiliki sepenuhnya oleh YTL Corporation Bhd. YTL Corporation juga merupakan pemilik majoriti bagi KLIA Ekspres. Ini bermakna YTL Corporation turut mengaut keuntungan daripada pembinaan landasan keretapi ke KLIA.

Peningkatan tambang yang terlalu tinggi oleh KLIA Ekspres ini merupakan satu lagi contoh sosialisasi kos dan ‘sikap lanun’ dalam mengaut keuntungan yang berlaku untuk kebanyakan projek di Malaysia.

Saya menggesa Liow Tiong Lai untuk menggantung kenaikan tambang KLIA Ekspres dan menjalankan siasatan terbuka bagi menentukan semakan kadar tambang yang munasabah. Bagi menjalankan perkara ini, Menteri perlu mendedahkan semua kandungan perjanjian konsesi 30 tahun dengan KLIA Ekspres, sebarang perjanjian konsesi tambahan yang ditandatangani hasil pembukaan sambungan KLIA2, segala kontrak penyelenggaraan yang dimiliki oleh KLIA Ekspres dengan syarikat lain seperti anak syarikatnya ERL Maintenance Support Sdn Bhd dan juga perlesenan jangka panjang antara KLIA Ekspres dan Perbadanan Aset Keretapi.

Dr. Ong Kian Ming
Ahli Parlimen Serdang

[1] http://www.railwaygazette.com/news/traction-rolling-stock/single-view/view/express-rail-link-orders-cnr-trains-for-50-capacity-increase.html

[2] The company which runs the ERL trains is Express Rail Link Sdn Bhd. When I use KLIA Express in this press statement, I am referring to the company, Express Rail Link Sdn Bhd.

[3] http://www.thestar.com.my/news/nation/2014/05/01/erl-construction-cost-to-be-borne-by-govt-says-hisham/

[4] http://english.astroawani.com/malaysia-news/klia2-mahb-and-govt-agreed-rm100-mil-erl-deal-analyst-34934