Seruan kepada penganjur dan penaja Standard Chartered Kuala Lumpur (SCKL) Marathon untuk mengekalkan acara tarikh tersebut pada 4 Oktober

Kenyataan Media oleh Dr. Ong Kian Ming, Ahli Parlimen Serdang pada 13 Julai 2015

Seruan kepada penganjur dan penaja Standard Chartered Kuala Lumpur (SCKL) Marathon untuk mengekalkan acara tarikh tersebut pada 4 Oktober

Saya terkejut apabila membaca kenyataan akhbar oleh Kementerian Belia dan Sukan pada awal hari ini yang mengumumkan bahawa Standard Chartered Kuala Lumpur Marathon (SCKL Marathon)[1], iaitu acara marathon utama di Kuala Lumpur, telah ditunda dari tarikh asal 4 Oktober (Ahad) ke tarikh baru iaitu 10 Oktober (Sabtu) bertepatan dengan Hari Sukan Negara yang bakal disambut untuk kali pertama pada tahun ini. Langkah Kementerian Belia dan Sukan serta Menteri Khairy Jamaluddin ini adalah langsung tidak bertanggungjawab, tidak bertimbang rasa dan bercanggah dengan tujuan asal Hari Sukan Negara.

Salah satu tujuan Hari Sukan Negara adalah untuk menggalakkan lebih ramai rakyat Malaysia bersukan dan menjaga kesihatan bersama-sama. Ironinya, keputusan untuk menukar tarikh SCKL Marathon kepada 10 Oktober mungkin akan menyebabkan pengurangan bilangan individu yang bersenam dan menjaga kesihatan. Berikut adalah beberapa sebab mengapa:

Sebab Pertama: 10 Oktober merupakan hari Sabtu, maka individu yang bekerja pada hari Sabtu dan tidak dapat mengambil cuti akan terlepas acara ini.

Sebab Kedua: 10 Oktober merupakan hari Sabtu, maka individu dari luar negeri yang tidak dapat mengambil cuti pada hari Jumaat untuk pergi ke KL juga akan terlepas acara ini.

Sebab Ketiga: Disebabkan SCKL Marathon tidak memberi pemulangan duit tiket penerbangan, peserta dari luar negeri yang telah pun membeli tiket penerbangan dan tidak mahu membayar untuk tiket baru terpaksa melepaskan peluang menyertai larian ini.

Sebab Keempat: Sekurang-kurangnya 9 acara larian lain akan berjalan pada 10 dan 11 Oktober. Daripada dapat menyertai 2 acara larian pada asalnya, iaitu SCKL Marathon (4 Oktober) dan satu lagi larian lain pada minggu berikutnya, pelari hanya dapat memilih untuk mengambil bahagian dalam satu acara sahaja.[2]

Sebab Kelima: Sesetengah pelari mungkin akan melepaskan acara ini atas campur tangan politik daripada Menteri Belia dan Sukan.

Sebab Keenam: Pelari mungkin akan menarik diri disebabkan keadaan trafik di Kuala Lumpur pada hari Sabtu. Pertambahan trafik pada hari Sabtu dengan jalan yang tidak ditutup sepenuhnya akan mengurangkan keseronokan berbanding larian pada hari Ahad dengan trafik yang lebih rendah.[3]

Menteri mungkin tidak sedar tentang perkara ini tetapi tarikh apa-apa marathon antarabangsa ditetapkan awal dan tidak harus diubah hanya 3 bulan sebelum acara tersebut. Setakat 3.30 petang, hanya 2 jam selepas pengumuman kenyataan oleh Kementerian Belia dan Sukan, Facebook SCKL Marathon telah dihujani dengan 660 komen yang kebanyakannya mengkritik keputusan ini dan ramai orang telah menghantar ‘tweet’ kepada @khairykj dan @scklmarathon untuk menyatakan rasa tidak puas hati mengenai keputusan ini. Saya menyeru penganjur SCKL Marathon dan Kementerian serta Menteri Sukan untuk mendengar suara rakyat dan mengembalikan Marathon SCKL ke tarikh asal iaitu 4 Oktober. Saya juga menggalakkan semua pelari untuk ‘tweet’ @scklmarathon dan @khairykj dengan hashtag #SCKLM4October dan untuk menghantar mesej kepada laman Facebook mereka meminta Marathon SCKL diadakan pada tarikh asal iaitu 4 Oktober 2015.

Dr. Ong Kian Ming
Ahli Parlimen Serdang

[1] http://www.kl-marathon.com/

[2] 10Oct 2015(Sat) 21km HRDF Half Marathon Putrajaya
10Oct 2015(Sat) 12km Run Forrest Run Trail, Mardi Maeps Serdang
10Oct 2015 (Sat) 6km+22obstacles Reebok KL Spartan Sprint Race
10Oct 2015(Sat) Kepong Ballbreaker Run,Taman Botani,Shah Alam
10Oct 2015(Sat) 5km Music Run,SIC Sepang
10Oct 2015(Sat) Petzl Trail Nite Run,Taman Rimba Alam,Putrajaya Precinct 15
11Oct 2015 15&10&5km HCP Run,Stadium Arena,UM
11Oct 2015 12km Mahkota Charity Run,Mahkota Medical Centre,Melaka
11Oct 2015 Water Carpark Run,Kuching

[3] ‘Pagi Bebas Kereta’ di KL hanya merangkumi pusat bandar dan bukan semua jalan di sepanjang laluan SCKL Marathon.