Tindakan disiplin mesti diambil terhadap Dato Fuad Hassan, Pengarah Jabatan Hal Ehwal Khas kerana melanggar Tatatertib Peraturan-Peraturan Pegawai Awam

Kenyataan Media oleh Dr. Ong Kian Ming, Ahli Parlimen Serdang, pada 24 Oktober 2013 di Kuala Lumpur

Mengikut Peraturan-Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993 [P.U. (A) 395/1993], pengawai Kumpulan Pengurusan Tertinggi (KPT) dan Kumpulan Pengurusan & Profesional (P&P) dilarang mengambil bahagian di dalam politik. Pengawai tidak boleh:

a) membuat apa-apa pernyataan awam, sama ada lisan atau bertulis, memberi pandangan yang berat sebelah atas perkara yang menjadi isu parti politik;

c) terlibat dalam merayu undi bagi menyokong mana-mana calon pada suatu pilihanraya umum, pilihanraya kecil, atau apa-apa pilihanraya untuk apa-apa jawatan dalam mana-mana parti politik;

FAQ mengenai Politik Pejawat Awam yang disediakan oleh Jabatan Perkhidmatan Awam[1] menyatakan bahawa pegawai KPT atau P&P dilarang untuk ‘like’ dan ‘share’ Facebook dan ‘retweet’ artikel berkaitan politik. FAQ ini juga menyatakan bahawa Jika artikel berkenaan cenderung memihak kepada parti politik tertentu, aktiviti tersebut boleh ditafsirkan sebagai sokongan pegawai terhadap parti politik tersebut. Ia dikatakan juga sebagai aktif politik”.

Dato’ Fuad Hassan, sebagai Pengarah Jabatah Hal Ehwal Khas (JASA) di bawah Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia telah melanggar tatatertib tersebut dengan begitu ketara.

Dato’ Fuad telah menggunkan akaun twitter @fuhas_tweet untuk menyerang parti dan juga pemimpin Pakatan Rakyat. Sebagai contoh:

27 April 2012: #Bersih3 – Lagi usaha DSAI untuk jadikan Dtrn Mdeka as Dtrn Tahrir Mesir. Yang menari ikut rentak DSAI akan tewas dlm prg saraf ini.

1 Mei 2012: Tony Pua: Najib must apologise for police brutality @DrRaisYatim @NajibRazak @fuhas_tweet – Spin, spin, spin. Fight them, fight them hard.

22 January: LGE arah sesiapa yg mahu guna perkataan “Penang” dlm program perlu dapat kelulusan kerajaan negeri. Permulaan kea rah dictator @klposdotcom

3 Feb 2013: Harakah: YB Nizar terlalu yakin PR dapat tawan Perak tapi kalau kalah ia kerana pengundi hantu. @fuhas_tweet: ini politik bangang!!.

29 Ogos 2013: Banning #TandaPutera : Arrogant and stupid move by Racist Chinese #Dap @teresakok

Pada masa yang sama, Dato’ Fuad juga menggunakan akaun twitter untuk menyokong dan berkempen untuk Barisan Nasional and UMNO dari segi politik, bukan dari segi polisi ataupun dasar. Beberapa contoh:

21 Julai 2013: Insya Allah“@wirakenyalang: RT @fuhas_tweet: Selamat pagi Dato’. Selamat berpuasa dan memastikan BN menang di DUN Kuala Besut #kbesutkini

8 Oktober 2013: Tertarik perjalanan pemilihan Umno kini: Teratur, kekeluargaan, pembahruan, lebih meakar umbi & penyertaan menyeluruh. Umno has transform!.

Pada keseluruhannya, Dato’ Fuad telah tweet sebanyak 372 kali untuk menyerang Pakatan Rakyat dan 18 kali untuk menyokong Barisan Nasional / UMNO dari tahun 2011 sehingga 24 Oktober 2013.

Pada masa yang sama, Dato’ Fuad juga telah menggunakan blog beliau (http://dakwat-kertas.blogspot.com) untuk menyerang Pakatan Rakyat dan menyokong Barisan Nasional / UMNO.

Sebagai contoh:

“Film “The New Village” menceritakan kesengsaraan bangsa Cina di zaman penjajahan British namun ternyata mengesahkan hubungan cinta & kerjasama masyarakat Cina kepada Komunis.  Film ini dilihat sebagai mendukung pandangan PKR, PAS dan DAP bahawa perjuangan komunis adalah perjuangan kemerdekaan.”[2]

Jikalau Dato’ Fuad, sebagai mantan Ahli Dewan Undangan negeri Hulu Kelang sebelum ditewaskan oleh Azmin Ali pada tahun 1999,  mahu melibatkan diri dalam kegiatan politik dengan secara aktif, beliau boleh meletak jawatan ataupun memohon persaraan pilihan.

Dengan menyalahgunakan jawatan beliau sebagai Pengarah JASA, Dato’ Fuad telah memburukkan nama baik pejawat awam di negara kita yang kebanyakkannya melakukan tugas dengan sikap profesional dan tidak menyebelahi mana-mana pihak politik dan tidak ada niat untuk berpolitik aktif semasa menjalankan tugas sebagai pejawat awam.

Saya minta Tan Sri Mohamad Zabidi bin Zainal, Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam (KPPA) dan Tan Sri Dr. Ali Hamsa, Ketua Setiausaha Negara (KSN) untuk mengambil tindakan disiplin dengan segera terhadap Dato’ Fuad Hassan untuk menegakkan profesionalisme and memeliharakan nama baik perkhihdmatan awam in Malaysia.

Saya akan emelkan kesemua ‘screenshot’ tweet Dato’ Fuad kepada Tan Sri Mohamad Zabidi dan juga Tan Sri Dr. Ali Hamsa sebagai bukti bahawa Dato’ Fuad telah melanggar tatatertib SPA. Saya berharap bahawa KPPA dan KSN akan melakukan siasatan yang sepenuhnya dan tindakan yang sewajarnya diambil terhadap Dato’ Fuad.