Menyambut Hari Raya AidilFitri yang Penuh Bermakna

 

 

 

 

 

 

 

Sambutan Hari Raya pada tahun ini penuh bermakna pada diri saya. Selain daripada baru dipilh menjadi Ahli Parlimen di kawasan yang mempunyai lebih 50,000 pengundi berbangsa Melayu, ini merupakan Hari Raya pertama di mana saya telah berpuasa pada bulan suci Ramadan.[1] Saya bukan sahaja telah mendapat faedah fizikal dan rohani malah saya juga telah berpeluang untuk merasai sendiri cabaran dan perasaan perpaduan dengan sebuah komuniti yang besar. Saya berbesar hati menyambut peluang tersebut dan telah banyak yang saya pelajari. Malang begitu sekali peluang kemasan ini yang telah boleh dipraktikkan  pada peringkat nasional untuk menyemai kefahaman dan perpaduan hilang akibat kepentingan politik.

Ramai yang telah bertanya kepada saya kenapa saya berpuasa? Adakah ianya merupakan satu sandiwara politik? Sebenarnya saya telah pun berpuasa  pada bulan-bulan Ramadan sebelum ini di mana saya telah mengehadkan hanya sekali makan dalam sehari dengan pengambilan air tidak dikecualikan.[2] Pada ketika itu saya berpuasa untuk melatih ketahanan diri dan juga untuk  mengalami apa yang seorang Muslim lalui ketika berpuasa. Sebagai seorang Kristian, saya berasa saya telah lupa akan tanggungjawab untuk sembahyang dan berpuasa.[3] Bila lagi peluang terbaik untuk berpuasa kalau bukan ketika bulan suci Ramadan bersama 60% populasi Malaysia?

Pada kali ini, saya mengambil keputusan untuk berpuasa lengkap seperti seorang Muslim iaitu bangun sahur pada pukul 5 pagi dan tidak mengambil sebarang makanan atau minuman sehingga waktu berbuka pada 7.30 malam. Sebab saya berpuasa lengkap mudah – saya hanya dapat merasai pengalaman seorang Muslim sekiranya saya berpuasa seperti mereka. Justeru puasa tersebut.

Saya pada mulanya menganggap susah untuk tidak minum air lebih dari 12 jam terutamanya dengan tanggungjawab saya sebagai seorang Ahli Parlimen untuk berucap di parlimen – parlimen berseisi selama seminggu ketika Ramadan – dan berinteraksi dengan penduduk kawasan, media dan pelbagai jenis individu lain dalam sehari. Akan tetapi badan saya sekian lama dapat menyesuaikan diri dan saya dapat bertahan tanpa meminum air pada siang hari.

Saya mengaku saya memang berasa penat pada ketengahan hari dan tidak bermaya satu atau dua jam sebelum berbuka. Tetapi cabaran saya bukan setakat itu sahaja, saya juga harus jelaskan pada rakan-rakan saya yang bukan Muslim akan sebab saya berpuasa dan juga melihat mereka makan pada waktu yang sama. Kebanyakan mereka memahami niat saya tetapi ada juga di antara mereka yang was-was dengan saya walaupun setelah mendengar penjelasan saya.

Saya mendapat sambutan yang memberangsangkan daripada rakan-rakan Muslim saya di Twitter, Facebook dan juga di kawasan saya kerana kebanyakan mereka tidak pernah bertemu dengan orang bukan Muslim yang berpuasa dengan relanya ketika Ramadan. ADUN Bangi dari PAS, Ustaz Shafie Ngah terutamanya amat memberangsangkan apabila beliau berkata beliau akan berdoa untuk saya mendapat kekuatan untuk berpuasa di bulan Ramadan ini.

Bila saya berbuka di masjid dan surau di kawasan parlimen saya, saya dapat merasa hubungan silatuhrahim yang terjalin antara ahli komuniti tersebut. Kesederhanaan berbuka puasa di surau dan masjid merupakan satu pengalaman yang membuka mata saya berbeza dengan berbuka di hotel-hotel mewah di mana pembaziran  dan keterlebihan merupakan suatu perkara biasa. Hubungan ini menjadi lebih kukuh apabila duit raya, beras dan milo diberikan kepada keluarga miskin dan ibu tunggal oleh qariah suaru dan masjid. Saya juga berkesempatan untuk berkunjung dan memberi bantuan kepada sebuah keluarga di mana salah seorang anak dalam keluarga tersebut lumpuh separuh badan akibat kecuaian penjaga. Ianya memang telah membuat saya berasa hiba letika itu.

Suatu lagi pengalaman berharga yang saya peroleh adalah ketika tinggal dengan sebuah keluarga Melayu untuk program ‘Anak Angkat’ DAP di bulan puasa di mana saya dapat berkenal dengan seorang remaja bernama Muhaimin, seorang pelajar kulinari di UniKL dan juga pemain tegar DOTA.  Saya dapat mengenali Muhaimin dan keluarga dengan lebih mendalam apabila mereka menceritakan kepada saya pengalaman mereka membesar dan berpindah dalam Malaysia.  Saya juga berpeluang untuk makan malam bersama kawan-kawan sekolah Muhaimin, salah satunya merupakan Umar Mohd Azmi, aktivis pelajar yang didakwa menghalang anggota DBKL melakukan tanggungjawabnya ketika serbuan terhadap “Occupy Dataran” yang berlaku sebelum protes Bersih 3.0.[4]

Saya tidak mungkin dapat melalui bulan puasa tanpa sokongan isteri tersayang saya yang bangun pada 5 pagi setiap hari untuk menyediakan sahur yang berkhasiat untuk kami berdua. Buah-buahan, roti bersama Nuttela, bubur dan oats merupakan rutin harian kami ketika bulan puasa tersebut.

Walaupun begitu, saya masih terlepas 5 hari berpuasa. Hari pertama ketika saya berada di Kota Kinabalu untuk memberi testimoni sebagai saksi dalam ‘Royal Commision of Inquiry (RCI) on Immigration’.[5] Matahari terbit lebih awal berbanding dengan Semenanjung Malaysia menyebabkan saya terpaksa bangun pada pukul 3 pagi untuk sahur. Sahur disediakan kerana saya menetap di hotel Tabung Haji ketika itu. Kekurangan tidur, persediaan untuk testimoni dan sejam saya di ruang saksi telah mengeringkan  tekak saya dan saya terpaksa minum untuk mengelakkan diri daripada jatuh sakit.

Malangnya saya masih jatuh sakit dan sakit tersebut berlanjutan untuk beberapa hari mendatang.  Saya juga terpaksa berada di Singapore untuk sebuah persidangan. Hotel yang saya menetap itu hanya menyediakan sarapan pada pukul 6.30 pagi. Jadi saya mengambil keputusan untuk menangguhkan puasa saya. Di twitter. saya diberitahu bahawa ianya diterima untuk tidak berpuasa sekiranya seorang itu dalam perjalanan dan saya dapat menggantikan puasa tersebut ketika Syawal sebaik selepas Hari Raya.

Banyak perkara yang telah saya pelajari ketika berpuasa di bulan Ramadan. Saya berpeluang untuk meluangkan masa bersama dengan isteri saya ketika sahur. Saya juga dapat melapangkan masa untuk membaca kitab Injil dalam bahasa Inggeris dan Malaysia di samping membaca Surah Al-Baqarah dalam Al-Quran.[6] Saya berjaya melatih diri untuk mengawal nafsu makanan saya di samping mengurangkan 5kg berat badan saya. Saya juga lebih memahami Islam sekarang dan amalan dalam Islam melalui penduduk kawasan dan rakan-rakan saya. Sudah tentu saya juga memahami pengalaman yang dilalui oleh seorang Muslim dalam bulan puasa ini.

Namun begitu, pengajaran dan nilai-nilai sedemikian tidak dapat diungkapkan dalam isu politik kebangsaan. Tindakan Alvin dan Vivian – lebih dikenali sebagai Alvivi – dan Maznah Mohd Yusof – lebih dikenali sebagai Chetz –  walaupun berlaku dengan niat dan motivasi yang berbeza, mungkin telah dapat digunakan untuk mengajar dan menjelaskan Islam kepada masyarakat lain. Disebabkan kepentingan politik dan pilihanraya parti yang semakin hampir, peluang tersebut hilang begitu sahaja.

Usaha rakyat Malaysia termasuk yang bukan Muslim yang terlibat dalam inisiatif Fast4Malaysia memberi kita suatu petanda bahawa bagaimana Ramadan dapat digunakan untuk menyatukan rakyat Malaysia yang berlainan agama. Malang sekali saat-saat begitu amatlah jarang sekali.

Setahu saya, hanya saya dan Tian Chua (Ahli Parlimen Batu) sahaja Ahli Parlimen bukan Muslim yang cuba unutuk berpuasa penuh dalam bulan Ramadan. Saya berharap pada masa akan datang, lagi ramai Ahli Parlimen bukan Muslim akan berpuasa dengan rakan-rakan Muslim kita untuk menyemai benih solidariti, kesatuan dan kesefahaman antara kita semua,

 


[1] http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/ahli-parlimen-bukan-islam-dap-mahu-berpuasa-untuk-lebih-produktif/

[2] http://www.thenutgraph.com/why-fast-during-ramadan-if-one-is-non-muslim/

[3] Dalam Perjanjian Baru Bab 6 Buku Matthew, Nabi Isa telah berkata “bila” kamu puasa, bukan “jika” kamu puasa

[5] http://roketkini.com/2013/07/23/dap-dedah-hampir-50000-pengundi-miliki-ic-bermasalah-pada-pru-13-lalu/

[6] Terjemahan Yusuf Ali